2009. február 27., péntek

El Greco





El Greco – a Szépművészeti Muzeumban



Január-februárban általában ki sem dugjuk otthonról az orrunkat. Valóságos szenvedést jelent elviselni a kemény mínuszokat, és vágyakozni a trópusi napsütésre. A munkám miatt legfeljebb csak hét végén tudnánk kiruccanni, de néhány nap kevés arra, hogy melegebb éghajlatra vonuljunk. Így legfeljebb csak jó meleg kiállításokat és múzeumokat látogatunk. 


Egyik hétvégén a Szépművészeti Múzeum El Greco kiállítását néztük meg. A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának El Greco képeit már korábban is láttam, és spanyolországi utazásunk során II. Fülöp komor palotájának – az El Escoriálnak – a termeiben is  láttam néhány sötét portrét. Ezek a férfiarcok nem fogtak meg különösebben, viszont Toledóban a San Tomé templomban látunk egy képet – Orgaz gróf temetése, ami nagyon tetszett. A kép érdekessége az, hogy a Toledó valós polgárairól mintázta a ravatal körül állókat, és a képre ráfestette saját magát is.  Ez a találkozás még 1998-ban történt. 


A jelenlegi találkozást egy Városliget közeli séta inspirálta. A Múzeum előtt sétálva jött az ötlet, hogy nézzük meg El Grecot. 


Biztosan bennem van a hiba, de most sem éreztem közel magamhoz a Görög képeit. A Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő Evangélista Szent János képe mellett további két képet találtam érdekesnek, mind a kettő a Szent Családot ábrázolta. A képek megértéséhez ismernünk kell  a festő előéletét. El Greco Krétán született, majd később Itáliában tanult festészetet. Mesterei Tiziano és Tintoretto voltak. Később megházasodott, és gyereke született. Ifjúkori Szent család képéhez felesége, gyermeke és saját maga volt a modell. 


Több évvel később Spanyolországban is családot alapított. Bár házasságot nem tudott kötni, de együtt élt egy nővel, akitől 1578-ban fia született. Második Szent család képéhez ez a család szolgáltatta a modellt. Érdekes megfigyelni a két kép közötti hasonlóságot, illetve különbséget. 


 Állítólag élettársáról mintázta a Hermelines hölgy c. festményét is. 


Az apostolokat ábrázoló grafikái külön figyelmet érdemelnek. Érdekes volt megfigyelni, hogy az apostolokat milyen szimbólumokkal ábrázolta a festő. A kiállításnak ez a része tettszett a legjobban. 

 

Ha van szabad két órátok, érdemes megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése