2007. október 12., péntek

Currys zöldbab


Egy csipet India


Több barátom is szóvá tette, hogy ritkán teszek ki új bejegyzést a blogomra, a fakanál fejezetet pedig teljességgel hanyagolom. Ennek az időhiányon kívül több oka is van. Egyrészt nem utazom folyamatosan, hanem egy-egy nyaralás élményeit adom közre, másrészt egy-egy írás általában hosszabb lélegzetű, és időigényes a szöveget illusztráló képek kiválogatása is.

A fakanállal kapcsolatban tényleg kevés az eddigi bejegyzés, de a recepteket csak úgy mellékesnek szántam, a blog fő irányvonala továbbra is az utazás.
Amikor távoli tájakon járunk, mindig megtapasztalunk valami új ízt, vagy új ételt. Aztán ha valamit megkedvelünk, megpróbálom megtudakolni a receptet, és próbálok beszerezni eredeti fűszereket is és hazatérve kísérletezgetésbe kezdek.

Így aztán az áruházakhoz hasonlóan nálunk is szoktak lenni olasz, kínai, indiai, vagy éppen francia napok, de szívesen főzök régi magyar ételeket is.



Sry Lankán 1995-ben voltunk, Indiában 1999-ben töltöttünk el egy hónapot. A két országban tett egy-egy hónapos körutazás során volt alkalmunk megismerkedni az indiai konyhával, és bár a csípős currys ételek nem lettek a kedvenceink, megszelídített változatuk gyakran készül konyhánkban. A curry ízét vagy szereti valaki, vagy nem, de ez csak akkor derül ki, ha kipróbáltuk. A most ajánlott ételt egyszerűen el lehet készíteni, és a hozzávalók is beszerezhetők.

Currys zöldbab /vegetariánus étel/

Hozzávalók
· 50-60 dkg darabokra vágott zöld színű zöldbab (a sárga színűt is zöldbabnak mondják, de az nem alkalmas erre a célra)
· 30 dkg burgonya
· 1 nagy fej vöröshagyma
· 3-4 gerezd fokhagyma
· 1-2 szem paradicsom
· currys fűszerkeverék (ez készen kapható, ha nem, mi magunk is elkészíthetjük)
· kefír

Kevés olajon a kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd beledobjuk a fokhagymát, beleszórjuk a currys füszerkeveréket, a feldarabolt paradicsomot, és kb egy deci vízzel felöntjük. Öt percig kis tűzön forraljuk, majd belekeverjük a zöldbabot. Amikor a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és ha szükséges, vízzel felöntjük és puhára főzzük.

Aki ragaszkodik a húshoz, az karikázhat virslit is bele, amival kb. 2-3 percet kell főzni.
Tálaláskor kefirt adunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése