2007. október 24., szerda

Hazai tájakon



Egerszalóki mészkődombok

Néhány éve egyik barátom mesélt az Egerszalók mellett található hőforrásról, ahová hétvégenként ellátogattak fürödni.
A mészkődomb mellett található aprócska medence kellemes hangulatot sejtetett.
A téli fagyban a medencét vízpára lengte körül, és medencében csupa jókedvű, mosolygó ember élvezte a kellemes meleg vizet.

Később hallottuk, hogy beruházások kezdődtek az egerszalóki völgyben, és a mészkődomb mellett gyógyfürdő és wellnes központ létesül.

Mivel a meleg termálvíz a téli hideg napokban nyújt igazi élvezetet, ezért úgy döntöttünk, hogy mindenképpen akkor látogatunk el a fürdőbe, amikor beköszönt a hideg idő. Az október 23-ig hosszú hétvége mindenképpen megfelelt ennek a feltételnek, az idő is hűvösre fordult, és a múlt évhez hasonló „ünnepi izgalmakra” sem vágytunk.
A fürdő honlapján
http://www.egerszalokfurdo.hu/ utánanéztem a tudnivalóknak.

Másnap reggeli után útnak indultunk. Budapestről két óra alatt lehet gépkocsival elérni Egerszalókot. Akár az M3 autópályán, akár 3 főútvonalon megy az ember nincs igazán nagy különbség. Mivel régebben elég gyakran jártunk gépkocsival ezen az úton, ezért nem az autópályán mentünk, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen változások történtek egy-egy településen. Örömmel tapasztaltam, hogy gyerekkorom kedvenc helye a Kisbagi csárda még mindig megvan, de mivel sem oda- sem visszaútban nem volt ehetnékünk, ezért nem álltunk meg, csak elhaladtunk a reklámtábla mellett. Útközben áthaladtunk Gödöllőn, Aszódon, Hatvanban és Gyöngyösön. Gyöngyös után azt hittük, hogy az autópályára keveredtünk fel, mert olyan jó volt az út minősége. A kétszer két sáv láttán joggal gondoltuk, hogy autópályán vagyunk. A 3 útról Demjén felé kell lehajtani, innét már csak 6 km a fürdő.
Az autóval érkezők részére őrzött parkoló áll rendelkezésre. A parkolási díj igen méltányos, egész napra 250 forint. A parkolótól a fürdő bejáratáig – ami mindössze két perces séta – ingyenes minibusz hozza-viszi a vendégeket.

Az egész napos felnőtt belépőjegy 3.500 forintba kerül. Ezt az összeget abban az esetben is – kaucióként – be kell fizetni, ha valaki rövidebb ideig akar maradni, de a különbözetet kilépéskor visszatérítik.

A nyitva tartás és a további belépődíjak a fent megadott honlapon megtalálhatóak, ezért erről bővebben most nem írnék.

Belépéskor minden vendég kap egy chipkártyás, csuklóra szíjazható szerkezetet, amivel rögzítik a belépés és kilépés idejét is, a szaunába vagy a török fürdőbe töltött idő, sőt azt is, ha az étteremben, vagy a kávézóban fogyasztunk valamit. Tetszett, hogy ha megéheztünk, vagy megszomjaztunk, nem kellett pénztárcát vinni magunkkal, elég volt aláírni a számlát és a kártyaolvasóhoz odatartani a karunkra erősített chipet. Ezzel nyithatók egyébként a szekrények is, ahová a ruhákat tettük be.
Kilépéskor leadtuk a chipeket, majd kifizettük a különbözetet. Jó hír, hogy hitelkártyát is elfogadnak.

A fürdőben összesen 17 medence található. A medencék vízhőmérséklete különböző hőfokú, a leghidegebb medence 24 fokos, a legmelegebb 42, de van 33, 35 és 38 fokos medence is. Van több élménymedence, amelyekben van zuhatag, víz alatti masszás, de mindegyik nagyon kellemes.

A fedett részen található medencék között vannak egészen aprócska néhány személyes medencék is, ilyen például az aroma medence vagy a visszhang medence. De a leghidegebb és a legmelegebb medence is kicsi, mivel egy gyógyfürdőben valószínűleg kevesen vágynak a hidegre, és a túl forró vizet meg kevesen bírják. A tervezők a sportosabbakra is gondoltak, van felnőttek számára is használható csúszda és olyan mélységű medence, ahová ugrálni lehet. A gyerekek számára külön élménymedence áll rendelkezésre.

A többség – hozzánk hasonlóan – a 35-38 fokos medencében ücsörgött, miközben gyönyörködött a hidegben gőzölgő hófehér mészkődombban.

Az az igazság, hogy én a képek alapján nagyobbnak képzeltem, és azt hittem, hogy jobban meg lehet közelíteni. Maga a domb – egyrészt mert túl forró, másrészt, mert védett – le van zárva a fürdőzök elől. Körülötte sétányt építettek ki, fürdőzés után sokat kerülték meg a hely látványosságát.


Bár a medencék készen vannak, de a környékük még befejezetlen. Az építési munkák és a parkosítás várhatóan a tavasszal folytatódik.

Az épület még félkésznek tűnik, nem tudni, hogy befejezés után milyen lesz, de a jelenlegi állapotában nem nyerte el a tetszésünket. Engem kifejezetten a szocreál stilusu betonbunkerekre emlékeztet. Remélem, hogy ha elkészül, kellemesebb megjelenése lesz mind formáját, mind színvilágát tekintve.


Egy külön épületszárnyban kapott helyet a török fürdő és a szaunák. Ide csak körülnézni mentünk be. Egy kicsit méltánytalannak tartom, hogy a 3500 forintos belépő mellett további 1000 forintot kell leszurkolni a szauna, gőzfürdő vagy törökfürdő használatáért. Az 1000 forintos szauna díj egy órás használatot fedez, az ezen időn túli percekért további 10 forintot kell fizetni. A szaunába is a chipes karkötővel lehet bemenni. Jó viszont, hogy az első öt perc ingyenes, így mindenkinek lehetősége van körülnézni, és úgy dönteni.

A kilépésnél kisebb tumultus alakult ki, mivel a pénztárak fele az érkezőkkel foglalkozott, míg a maradék négy pénztár a kilépőket intézte. A távozók nagy többsége számlát kért, mert a gyógyfürdő szolgáltatásait el lehet számolni az önkéntes egészségpénztári számlák terhére.

Remélem, hogy a látott képek kedvet, a leírtak ötletet adnak egy kellemes hétvégi program eltöltéséhez.

1 megjegyzés:

  1. Kipróbáltuk, tényleg nagyon klassz. A belépőjegyek némileg drágultak, de arra számítottunk.
    Jó lenne más hasonló hazai ajánlatot is olvasni itt a blogon.

    VálaszTörlés