2010. március 21., vasárnap

ismét Londonban 3.



A Globe - "Színház az egész világ"

Amikor reggel kinéztünk az ablakon, láttuk, hogy ragyogóan süt a nap. Az éjszaka folyamán jól kieste magát, nyoma sem volt felhőnek az égen. Amikor kiléptünk a szálló ajtaján hideg szél csapott az arcunkba. A szikrázó napsütés ellenére hűvös maradt az idő.

Vidáman indultunk a városba, kellemes és fontos meghívásnak tettünk eleget, a Globe színházat látogattuk meg. Metróval elmentünk a Waterloo pályaudvarig, majd ott buszra szálltunk. Miutánleszálltunk a buszról, egy rövid sétával elértük Shakespeare körszinházát. Igyekeztünk be az épületbe, mivel itt a Temze partján még erősebben fújt a szél.


Amíg a színháztúrára vártunk, az előtérben elhelyezett kiállítást néztük meg. Egy vitrinben színházi kellékeket és kosztűmöket láttunk, amelyek a leghíresebb Shakespeare művekben játszott fontos szerepet.

Engem leginkább egy hatalmas fa fogott meg, amelyet többek között a Szent Iván éji álomban is használtak. Csodálatos érzés volt alatta állni.

Miután alaposan körülnéztünk, megérkezett a vezetőnk, és elindultunk a Globe felfedezésére.

Londonban már a 16. században is élénk színházi élet zajlott. A szinházak egészeten 1598-ig a Temze északi oldalán, a dokkok környékén voltak. I. Erzsébet rendeletére a színházakat megszüntették. Ekkor bontottá le a The Theatra épületét is, melynek anyagából egy évvel később felépítették a Globet. Ez a színház 14 évig működött, míg 1613-ban tűz martaléka lett. A tűz után azonnal ujjáépítették, mígnem 1642-ben a kormány bezáratta.

Egy amerika szinész-rendező Sam Wanamaker egy 1949-es londoni látogatása során - miután hiába kereste Shakespeare színházát, elhatározta, hogy újjápítteti. 1970-ben egy alapítványt hozott létre, amely felkarolta terveit, és több éves kutatási munkát követően 1993-ban megkezdték a munkálatokat, amely négy évig tartott.

A ma látható és látogatható épület az eredeti színház pontos mása, ahol rendszeresen tartanak színházi bemutatókat. Évente mintegy 250 ezer néző élvezheti a bemutatott Shakespeare műveket. A színház nézőtere 1600 személynek ad helyet. A jegyek ára igen különböző, a színpad előtti állóhelyek 5 Fontba kerülnek, a galériára 15, 22, 29 és 35 Fontért lehet jegyet váltani.

A látogatóközponton és a színházi bemutatókon kívül van még egy fontos feladata a Globenak, az oktatás, Shakespeare műveinek megismertetése a fiatalokkal.

Színházi körsétánk az udvaron kezdődött. Az egyik kapun keresztül beléptünk a Globe nézőterére.

Megálltunk a színpad előtt és megcsodáltuk a csodálatos festett díszleteket.

A díszpályok ugyancsak különleges festéssel vannak díszítve.

Kipróbáltunk néhány páholyt is, hátha legközelebb a nyári szezonban jutunk el Londonba, és talán lehetőségünk lesz megnézni egy darabot. A színházi előadások májustól októberig zajlanak.

A szinházban tett látogatást követően átsétáltunk a túlpartra, hogy megnézzük a Szent Pál katedrálist.

Sajnos csak kívülről tudtuk megcsodálni, mivel éppen látogatási szünet volt, akkor zárták a kapukat, amikor odaértünk. Mivel korábban már többször is voltunk benn, ezért nem keseredtünk el, hogy módosítani kellett a programunkat.

A délután folyamán csak úgy keresztül-kasul sétálgattunk a városban. Este a Regent Streeten nézegettük a kirakatokat, főként az ajándékboltok kínálatát.

Vacsorázni ismét a Totenham Pub-ba tértünk be. Ezúttal Beefsteakkel próbálkoztunk, majd megállapítottuk, hogy jobban jártunk volna, ha a jól bevált Fish and Chipset választjuk. A London Pride viszont nagyszerű volt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése