2007. július 30., hétfő

Sütőcske

ha van főzőcske, mért ne lehetne sütőcske is?

Sárgadinnyés túrós rétes

Szeretek rétest sütni, bár nem olyan kézzel nyujtott rétest, hanem csak úgy lusta asszony módjára, készen vett réteslapból. Ha több félét akar sütni az ember, így is elég sok munka van a töltelékek elkészítésével. Nálunk meg mindenki másfélét szeret, illetve, hogy ne legyen egyszerű az életem, amelyiket az egyik családtagom szereti, azt a másik nem eszi meg. Ezért minimum három félét szoktam sütni.

Most hét végén is rétes került teritékre, nevezetesen meggyes rétes, mákos rétes és túrós rétes. Hogy mindig legyen valami újitás is a dologban, mindig becsempészek egy kis meglepetést a töltelékbe, ami akkor derül csak ki, ha beleharapunk. Én persze nem lepődöm meg, csak a többiek.

Vettem hát egy csomag réteslapot, fél kg túrót, egy nagy pohár tejfölt - az hol 450 gramm, máskor csak 375 gramm, bár a pohár egyformának tűnik - és 20 dkg aszalt sárgadinnyét.

A többi hozzávaló akadt otthon:
3 db tojás,
1 cs vaníliáscukor
5 evőkanál kristálycukor
2-3 evőkanál búzadara
kevés étolaj.

A túrót villával összetöröm, hozzáadom a tojás sárgákat, a kristálycukrot, a vaníliáscukrot, a tejfölt, az összekockázott sárgadinnyét majd lazán összekeverem. A tojásfehérjéket felverem és azt is hozzáadom, majd az állagtól függően beleszórok 2-3 evőkanál búzadarát és keverek rajta egyet.

Mivel a réteslapok vastagsága még azonos márka esetén sem egyforma, ezért egy tekercshez 2 vagy 3 lapot használok fel. A széthajtott lapokat olajjal átkenem, egymásra rakom és beleteszem a tölteléket, majd feltekerem.
Belerakom a tepsibe, a tetejét megkenem kevés étolajjal és 180-200 fokon kb. 30 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése